Hoogte koopsompolis

Wat is een koopsompolis

Een koopsompolis is een manier om uw pensioen aan te vullen. Met behulp van een koopsompolis legt u een bedrag opzij wat u investeert in uw pensioen. Hierbij is het voordeel dat dit bedrag aftrekbaar is. Het bedrag dat u opzij zet voor een bepaalde tijd heeft een zo hoog mogelijk rendement zodat het kan uitgroeien tot een flink kapitaal wat u vervolgens kunt gebruiken om uw pensioen aan te vullen.

Verschillende vormen van de koopsompolis

Er zijn verschillende vormen van de koopsompolis die in Nederland worden gebruikt. Hieronder vindt u een overzicht van deze verschillende vormen van de koopsompolis en een uitleg over hoe het precies werkt:

  • Koopsom bij leven
  • Koopsom bij leven met restitutie bij overlijden
  • Koopsom voor de gemengde verzekering

Bij de koopsom bij leven wordt er uitgekeerd op de einddatum wanneer de verzekerde nog in leven is. Mocht de verzekerde komen te overlijden dan wordt er dus niets uitgekeerd. Wanneer u dit wilt voorkomen knut u kiezen voor de koopsom bij leven met restitutie bij overlijden. Bij deze variant wordt er namelijk aan de nabestaanden de ingelegde koopsom uitgekeerd wanneer de verzekerde komt te overlijden.

Bij een koopsom voor de gemengde verzekering keert de verzekeringsmaatschappij het gegarandeerde bedrag uit aan de begunstigde wanneer de verzekerde komt te overlijden. U kunt zelf kiezen voor welke vorm van koopsompolis u kiest. Bedenk echter wel dat u aan deze keuze vast zit voor de rest van de looptijd.

De hoogte van uw koopsompolis

Wat betreft de hoogte van de koopsompolis, u kunt zelf beslissen hoe hoog het bedrag is dat u opzij wilt zetten voor de koopsompolis. Hoe hoger dit bedrag is wat u opzij wilt zetten, hoe hoger het bedrag uiteindelijk zal worden waarmee u uw pensioen kunt aanvullen. Daarnaast kunt u elk jaar voor een andere hoogte van de koopsompolis kiezen en zo kunt u het aanpassen aan uw financiele mogelijkheden van dat moment.