Reserves pensioenfonds

Antwoord

Het antwoord is: waarschijnlijk niet. Hieronder worden meerdere redenen gegeven. Zowel vanuit het perspectief van werknemers als werkgevers, vanuit ondernemers en particulieren.

De meest recente aanleiding

Het Vertrouwen in financiële instellingen is verdwenen.

Door de hele kredietcrisis hebben veel beleggers het vertrouwen in banken en aandelen verloren. Aandelen zijn minder waard geworden Daardoor brengen steeds minder mensen hun geld naar de beurs. Er is namelijk veel geld ‘verdwenen’ door de krediet crisis. Deze aandelen waren deels in handen van de institutionele beleggingsinstellingen, oftewel de pensioenfondsen.

Leeftijdsopbouw en andere demografische factoren

In het jaar 2015 gaat definitief de laatste Baby-boomer met pensioen. Deze babyboomers zijn de mensen die direct na de Tweede wereld oorlog geboren zijn. Zij hebben het land helpen opbouwen. Zij hebben hun pensioen grotendeels in huizen en aandelen belegd. De komende jaren willen deze mensen ‘cashen’. Dus het huis wordt te koop gezet en de beleggingsportefeuille wordt verkocht. Het pensioenfonds moet het pensioen gaan betalen en zal dus ook onroerend goed moeten verkopen en aandelen moeten verkopen.

Onroerend goed prijzen moeten dus wel naar beneden

Al met al betekent dat dus twee keer een neerwaarts effect voor zowel de huizenmarkt als ook de aandelen markt. In de USA speelt dit fenomeen een nog grotere rol op de aandelenbeurzen.

Inflatie

door inflatie wordt geld minder waard. Dat weet elke huizen bezitter maar al te goed. Door de inflatie wordt de schuld op uw woning immers minder waard. En dat terwijl de waarde van de huizen in de afgelopen jaren bleef stijgen. Dat was dubbel profiteren! Nu is er echter een verandering gekomen. Inflatie slaat om in deflatie

Deflatie

Deflatie heeft het zelfde effect als inflatie, maar dan omgekeerd. Dus uw geld wordt meer waard en een eventuele schuld…ook! Door deflatie zal de prijs van boodschappen dalen. Het levensonderhoud wordt dus goedkoper. Door deflatie zal de hypotheek (de schuld op uw woning) jaarlijks stijgen. Daardoor willen mensen hun huis verkopen, waardoor de prijs van huizen zal dalen.

Dat maakt de cirkel compleet

Nu zijn we weer terug bij de babyboomers die hun pensioen uitgekeerd moeten krijgen. Dat kon het pensioen eenvoudig doen door onroerend goed te verkopen. Helaas is door de kredietcrisis en deflatie ondertussen de prijs van onroerend goed gedaald. Daardoor zal er meer onroerend goed verkocht moeten worden om aan de pensioen verplichtingen te kunnen voldoen. Het aanbod van koopwoningen zal stijgen, waardoor er lagere huizenprijzen komen, etc.